Bayer Veterina AnimalHealth / Društvene životinje / Psi / Bolesti / Parazitarne bolesti / Nitasti crvi

Nitasti crvi

Slika 1: Dirofilaria immitis

Nitasti crvi

Nitaste crve karakterizira njihov smještaj u dubljim tkivima u tijelu nosioca i njihova ovisnost o artropodima koji se hrane krvlju i tako ih prenose. Kod kućnih ljubimaca, najznačajniji nitasti crv sa zoonotskim potencijalom je Dirofilaria immitis (slika 1). uzročnik pseće kardiovaskularne dirofilarioze, bolje poznate kao pseći srčani crv. Dirofilaria repens, koja je u srodstvu sa D.immitis, pronađena u potkožju pasa također ima zoonotski potencijal.

Slika 2: D. immitis

Crvi iz roda Dirofilaria su izduženi tanki nematodi, sa zaobljenim prednjim krajem. Dirofilaria immitis je dug, vitak nematod dug 20-30 cm. Na kutikuli nema naboranosti. U području usta ima rudimentarnu bukalnu kapsulu s vanjskim usnama i 6 malenih cefaličnih papila. Mišićni i žljezdani dio jednjaka se ne razlikuju. Kaudalni dio kod mužjaka tipično blago spiralno zavija, što je često kod nitastih crva, i kraj je više koničan nego kod ženki. Mužjaci su oko 12-20 cm dugi i 0.7-0-9 široki; ženke su duže od 25-31 cm i 1.0-1.3 mm široke. Psi i divlji mesojedi (kojoti, vukovi, lisice) su konačni nosioci D.immitis, međutim parazit je pronađen kod velikog broja sisavaca kao što su mačke, divlje mačke, tvorovi, čak i morski lavovi (slika 2).

Tablica 2:Dirofilaria immitis i drugi nitasti crvi prisutni kod pasa i mačaka
Vrsta Konačni nosioc (prigodni) Proširenost   Vektori Smještaj adulta Smještaj mikrofilarije Patologija
Dirofilaria immitis pas, divlji kanidi, mačke (čovjek) Amerika,
Kanada,
J. Amerika,
Mediteran,
Afrika, j. Azija, Australija, Japan
komarci
(Culicidae)
plućne arterije, srce krv kardiovaskularna dirofilarioza
Dirofilaria repens pas,  mačka,
lisica, divlji kanidi i felidi,
(čovjek)
j. Europa, Afrika,  Azija komarci
(Culicidae)
potkožje krv,  koža povremene kožne reakcije
Dipetalonema reconditum pas, hijena, šakal j. Europa, Afrika, S.i j. Amerika, Karibi, Azija (Japan, Indija), Australija buhe potkožje, tjelesne šupljine, unutarnji organi krv nepatogen
Dipetalonema grassi pas j. Europa, Afrika, J.Amerika krpelji (Ixodidae) vezivno tkivo (potkožje, mišići) koža nepatogen
Dipetalonema dracunculoides pas, lisica, hijena j.Europa, Afrika, Azija krpelji (Ixodidae), (Hippoboscidae) peritonealna šupljina krv nepatogen
Brugia malayi čovjek, majmun, mačka, pas j. i i. Azija komarci (Culicidae) limfne žile krv limfangitis
limfadenitis
Brugia pahangi pas, mačka, majmun ji. Azija komarci (Culicidae) limfne žile krv limfangitis
limfadenitis

Osim D.immitis u južnoj i jugoistočnoj Europi, Africi i Aziji često nalazimo i D.repens. Dipetalonema spp., drugi nitasti crv, prisutan je kod pasa i drugih kanida. Dok adulti D.repens i Dipetalonemma borave u podkožju, mikrofilarije se otpuštaju u krvotok. To može ometati dijagnozu patogene D.immitis i drugih nitastih crva, koji su apatogeni ili slabo patogeni.

Slika 3: Mikrofilarije D. immitis

Razvojni ciklus

Odrasli nematodi D.immitis nalaze se prvenstveno u plućnim arterijama, desnoj srčanoj klijetki i povremeno kao klupko crva u kaudalnoj veni cavi. Osim toga zabilježen je nalaz odraslih crva na mjestima kao što su peritonealna šupljina, unutarnji organi poput bubrega, središnjeg živčanog sustava i drugih. Ti nalazi ne igraju ulogu u razvojnom ciklusu parazita, međutim mogu imati kliničko značenje. Ženke su ovoviviparne i izlučuju larve koje se zovu mikrofilarije (slika 3) koje se mogu naći u perifernoj krvi.

Slika 4: razvojni ciklus D. immitis

Mikrofilarije mogu preživjeti u krvi invadiranog nosioca do 2.5 godine.

Cirkulirajuće mikrofilarije pokupe brojne vrste komaraca kao što su Culex, Aedes i Anopheles tijekom hranjenja s krvi (slika 4).

Slika 5: D. immitis u srcu

Mikrofilarije imaju cirkadijalni kao i sezonski ritam, s visokim brojem ujutro i navečer- glavno vrijeme hranjenja komaraca. Komarci su sposobni omogućiti razvoj infektivnog larvalnog stadija. Mikrofilarije migriraju unutar 24 sata od probavnog sustava komarca do malpigijevog organa.

Nakon 6-7 dana, preobraze se u drugi larvalni stadij i za oko 9-15 dana preobraze se u treći larvalni stadij. Nakon narednih 3-4 dana, L3 su potpuno razvijene i sposobne invadirati sljedećeg nosioca tijekom hranjenja krvlju. Potaknuta pozitivnom termotaksom, L3 larva migrira tijekom hranjenja krvlju do vrha usnog organa komarca (labium) i napušta komarca. L3 zatim ulazi u domaćina preko lezije na koži koju je napravio komarac dok se hranio. L3 migrira u potkožje domaćina gdje se presvlači 3-12 dana poslije invazije u zadnji stadij L4. Zadnje presvlačenje u adultni stadij nastupi približno 70 dana nakon invazije tijekom migracije prema srcu (slika 5).

Slika 6: D. immitis u srcu psa

Pred adultni stadij dođe do srca oko 70-120 dana poslije invazije (slika 6).

Za oko 170-190 dana poslije invazije, adulti su u potpunosti zreli i ženke sadrže mikrofilarije, tako da prepatentni period kod pasa traje 7-9 mjeseci. Mikrofilarije se namnože, ostaju tako preko 5 godina i nestanu približno 7-9 kasnije. Smatra se da normalni životni vijek srčanog crva iznosi 5 godina.

Posebna situacija nastaje kada je pas invadiran samo s muškim crvima ili samo ženskim, bez prisutnih mikrofilarija. Ovo stanje se smatra skrivenom invazijom i opisuje sterilnu, uniseksualnu, ektopičnu, prepatentnu invaziju.

Slika 7: Nakupina crva D. immitis

Pseći srčani crv (Dirofilaria immitis)

Patogeneza i klinička slika

Na bolest srčanog crva se gleda kao na ozbiljnu i potencijalno za život opasnu bolest pasa i mačaka uzrokovanu odraslim stadijima Dirofilaria immitis.

Primarni patološki nalaz su lezije na endotelnim stanicama plućnih arterija. Otečenje endotela i adhezija neutrofila i trombocita uzrokuje lezije i omogućava izlazak albumina, plazme i krvnih stanica perivaskularno. Te endotelne promjene prati oticanje intime i daljnje promjene na unutarnjoj površini arterija. Za proliferaciju endotela zna se da je izravno povezana s trajanjem invazije kao i količinom parazita.

Prateći vaskularne promjene, izlazak proteina i tekućine u plućno tkivo uzrokuje edem plućnog parenhima. Te promjene mogu se zapaziti 3-5 mjeseci poslije invazije. Zbog smanjene funkcije plućnih arterija javlja se „cor pulmonale“ s hipertrofijom i dilatacijom desne klijetke što ukazuje na desnostrano kongestivno zatajenje srca. Spontano ugibanje crva može izazvati tromboemboliju i tešku upalu (slika 7).

Razvoj kliničkih simptoma kod pasa javlja se s visokim nivoom individualne varijacije i ovisan je o trajanju invazije, količini parazita i aktivnosti psa. Općenito aktivnost uzrokuje teže kliničke znakove bolesti. Kašalj je prvi znak invazije, uz netoleranciju fizičke aktivnosti i abnormalne šumove nad plućima. Uz prisutnost kongestivnog zatajenja srca, ascites, dispeneja, šum nad trikuspidalnim zaliscima i hemoglobinurija su tipični klinički simptomi.

Slika 8: Mikrofilarije u krvi

Dijagnoza

Za dijagnozu invazije dostupne su parazitološke, imunološke i molekularne metode.

Parazitološke metode su filter-test, hematokrit metoda i modificirani Knottov test ili izravni krvni test. Svi ovi testovi su korisni kod prepoznavanja patentne invazije nalazom cirkulirajućih mikrofilarija. Za modificirani Knottov test centrifugira se 1 ml EDTA krvi se pomješa s 9 ml 2% otopine formalina. Sediment će sadržavati mikrofilarije (slika 8).

Za brzu dijagnostiku u klinici može se koristiti svježe kapi EDTA krvi pomješane s fiziološkom otopinom NaCl na predmetnici za izravnu mikroskopsku pretragu. Za filter test mikrofilarije se traže nakon što se krv profiltrira kroz finu filter membranu. Kod metode hematokrita mikrofilarije će se nalaziti malo iznad svjetložutog sloja leukocita. Sve ove metode su strogo specifične dok im osjetljivost može varirati. Mikrofilarije nisu prisutne kod psa s prepatentnom invazijom ili kod onih sa skrivenom invazijom.

Imunološke metode se danas često koriste za dokazivanje cirkulirajućih protutjela ili antigena. Testovi koji dokazuju protutjela stvorena protiv invazije s Dirofilariom bili su prvi dostupni komercijalni testovi. Danas, se koriste antigeni testovi i u klinici i u dijagnostičkim laboratorijima. Osjetljivost testa danas će omogućiti dokaz invazije sa samo jednom ili više ženki crva. Osjetljivost opada kod invazija s prepatentnim crvima mlađim od 5 mjeseci.

Prevencija i liječenje

Za prevenciju invazije srčanim crvom preporučuje se korištenje preparata koji sadrže aktivne tvari iz skupine makrocikličkih laktona (moksidektin), (Advocate Dog) koji su učinkoviti protiv invazijskih (L3) i juvenilnih (L4) stadija srčanog crva Dirofilaria immitis, a ne djeluju na adultne oblike jer usljed ugibanja odraslih crva u krvnim žilama i srcu može doći do embolije sa fatalnim posljedicama. Također se preporučuje i primjena preparata koji imaju repelentna svojstva čime se smanjuje mogućnost prijenosa D.immitis komarcima (Advantix).


Popis veterinara
Veličina fonta
- 1 2 3 + Veličina fonta

klik za prilagodbu

Pretraga
Advantix
Foresto

http://bayer-veterina.hr/scripts/pages/hr/drustvene_zivotinje/psi/bolesti/parazitarne_bolesti/nitasti_crvi.php Copyright © Bayer d.o.o. Hrvatska